Публикувано на

Защо Мановият мед е Тъмен (Дори Черен)? [Обяснено от Опитен Пчелар+Ползи]

За чудотворните свойства на натуралния мед се говори сякаш откакто свят светува. Навярно докато четете тази статия се сещате за неустоимия вкус на мановия мед, ала извън това, знаете ли за какво е полезен и как всъщност се добива?

В днешната тема ще ви даден отговор на въпроса „що е манов мед и за какво помага“.

Какво е манов мед

Една от най-известните теории за мановия мед е, че пчеличките го приготвят тогава, когато няма налична суровина за стандартен нектарен мед.

С други думи, когато има лятно засушаване и съответно няма цъфтящи растения. Именно тогава пчеличките разчитат на специална биосуровина, съставена от растителни елементи и жизненонеобходими процеси на някои насекоми.

Как се прави манов мед

Суровината, необходима за направата на манов мед е мана – капки медена роса, отделени от пъпките на дървесни видове или екскременти от насекоми като листни въшки, които се хранят се със сладникавите сокове на растенията. Когато растенията нямат нектар, пчеличките събират биосуровината и я преработват в любимия манов мед.

От къде се добива манов мед: източници на мана

Различаваме два типа мана, като в зависимост от преобладаващия в меда забелязваме и различни качества на медената продукция.

В най-честия случай, натуралните източници на мана са секретите по пъпките на растенията, листата на растенията и сладките им сокове.

Пчелите събират мана от различни видове дървесна растителност, така че медът може да бъде от иглолистни или широколистни видове.

От гледна точка на животинските източници, това е основно заслуга на листните въшки. Маната съдържа биомаса от „озахарени“ елементи – остатъци от асимилативни процеси на насекомите – като в тази мана се съдържат аминокиселини, протеинови елементи и минерални соли.

Пчеличките могат да събират известно време тази биосуровина, а при благоприятни условия да съберат и  нектарен мед. Именно тогава ясно се вижда разликата – килийките с натурален манов мед се отличават по сравнително тъмния си цвят в сравнение с нектарния.

Манов мед състав

За разлика от нектарния, мановият мед не се характеризира с фитонциди, но пък притежава силно антибиотично действие. Той е сравнително нетраен поради наличието на декстрини и когато поеме влага от околната среда, започва да киселее. Колкото до състава на мановия мед, той зависи от източниците на мана – растителни или животински, както и от съотношението между двата.

Манов мед съдържание на захари

Впечатление прави съдържанието на естествени захари – до 70% в мановия мед, със средно количество вода около 17%. Органичните киселини и декстрини са до 10-11%, а минералите и другите съединения – около 1%.

Манов мед – източник на калий

Отново сравнявайки го с нектарния мед, натуралният манов мед изненадва с богато съдържание на калий – причина, поради която мановият мед се търси за лечебни приложения в Западна Европа.

Освен калий, в „черния мед“ има концентрация на азотни съединения, магнезий, фосфор, йод, цинк, манган, желязо.

Манов мед: витамин В-комплекс и витамин С

Съдържащите се витамини в мановия мед са основно представени от В-комплекс, витамин С, захари (непреработени дизахариди). Именно поради този факт, мановият мед е доста по-гъст и лепкав в сравнение с другите видове натурален мед Radihoney.

Мановият мед е неподходяща храна за пчелите?

Да, това е така. Мановият мед се определя от опитните пчелари като неподходящ за хранене на пчелите, а поради нетрайността му се използва по-рядко и в кулинарията.

Разбира се, основното му приложение остава в народната медицина – известно е, че мановият мед се препоръчва при множество болестни състояния, както и се използва като превантивно средство.

Защо мановият мед е тъмен?

Кафеникавият цвят се дължи на сладките растителни сокове или така наречената медена роса. Например, медът, извлечен от иглолистните дървета пък е със зеленикав оттенък. Възможно е понякога мановият мед да бъде с по-златист, светъл нюанс заради комбинирания му състав: мана и цветен прашец.

Как се познава истинския манов мед?

Смесете мед и дестилирана вода в равни пропорции. След като медът се разтвори, добавете 96%-процентов медицински спирт в пропорция 1:6, зазбъркайте добре и оставете в покой за 20-30 минути. При помътняване и образуване на утайка в  разтвора говорим за съдържание на мана в меда.

Друга рецепта за определяне на манов мед е проверка с вар – добавяте варова вода към меден разтвор в пропорции 1:2. За направата на варова вода ви е нужна негасена вар с вода, която оставяте да се утаи. След отделянето на утайката се забелязва прозрачна течност – това е варовата вода.

Ако се виждат плътни частици и „парцали“ при смесването им, това означава, че има наличие на манов мед.

Манов мед лечение: препоръчва се при

  • гастрит и язва
  • инсулт
  • морбили
  • бъбречни и жлъчни заболявания
  • лечение на паротит и морбили
  • стрес и синдром на хронична умора
  • екземи, рани, изгаряния
  • някои видове рак
  • слаба имунна система

Манов мед за отслабване

Включете мановия мед като част от здравословното си меню и се наслаждавайте на сладникавия му вкус, без да изпитвате вина или да повишавате теглото си.

Манов мед и бременност

Съветваме ви да се консултирате с лекар преди консумация на манов мед и други пчелни продукти.

Странични показатели на мановия мед

При хора с установени алергични реакции към пчелни продукти.

Манов мед откъде

В супермаркетите трудно ще откриете истински манов мед или друг вид, а и дори да откриете, той вероятно ще бъде солидно надценен.

Ето защо ви съветваме да се насочите към производителите на истински натурален мед с вкус и качества като от едно време.

Ние сме пчеларска ферма Radihoney и произвеждаме медни продукти чак от 1964 година. За нас пчеларството е семейна традиция, която обичаме и следваме ден след ден, година след година.

Предимства на манов мед Radihoney

– екологично чист натурален пчелен продукт
– произведен в българска ферма
– стъклен буркан 800 или 1000 гр. /±2%/
– не съдържа антибиотици, добавки, захар
– подходящ за употреба от вегетарианци
– отговаря на изискванията на Наредба № 26 от 2010 г.
– не е загряван или пастьоризиран
– съхраняван при температура от 15 до 25 °С без достъп на слънчева светлина
– течен, не е кристализирал /захаросан/

При нас можете да разчитате на отлично вкусово качество на меда, сертифицирани медни артикули, съхранение без наличие на пряка слънчева светлина и разумна цена.

Разгледайте нашите вкусни и полезни пчелни продукти Radihoney и бъдете здрави, енергични и жизнени всеки ден!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *