Публикувано на

[Подходяща] ли е перга за Вегани? (+ТОП 5 Аминокиселини в Перга)

В днешната статия ще поговорим не толкова какво представлява перга – за нея можете да прочетете обширно тук – а за една изключително интересна тема свързана с нея –  веганството.

Как пчелният хляб помага на вегани да си набавят необходимите хранителни вещества от продукти, които не консумират?

В перга (пчелен хляб) се съдържа богатство от хранителни вещества като незаменими и заменими аминокиселини (лизин, триптофан, серин, тирозин, глутаминова киселина, аргинин, витамин С, витамин В-комплекс, витамин Е, арахидонова, линоленова, линолева киселина и др.)

Установено е, че перга е източник на абсолютно всички жизненонеобходими и животоподдържащи аминокиселини.

Липсата на такива обикновено се изразява чрез слаба мускулатура и крехка костна система, отслабена имунна защита (проблем при производството на антитела в човешкия организъм), смущения в мастната обмяна на веществата, обща отпадналост, апатия, лошо настроение, дори депресия.

Глутаминова киселина: защо е необходима

L-глутаминът е аминокиселина, участваща в редица обменни процеси в организма. Тя способства за задържането на азота в мускула, доказана е още и нейната полезност в следоперационен процес. Тази жизненонеобходима аминокиселина, съдържаща се в натуралната перга, облекчава болките от кожни изгарявания като помага за по-скорошното заздравяване на кожата.

L-глутаминът се препоръчва също при тежки заболявания, като рак (полезен е при лъче-и химиотерапия).

Глутаминовата киселина се съдържа в най-високи количества в скелетните мускули. При тежки физически натоварвания се изхвърля от тялото също в големи количества.

Наличието на достатъчно глутаминова киселина в организма е изключително ключово за поддържане на повишена имунна система.

Тя също е известна и с благоприятното си въздействие върху стомашно-чревния трактповишава производството на гликоген, и засилва отделянето на амоняк през бъбреците.

Глутаминовата киселина играе главна роля при регулирането на алкално-киселинния баланс и също може да сигнализира за амоняк в урината. L-глутаминът транспортира азота между отделните тъкани, оптимизира чернодробния гликогенен синтез и служи за „респираторно гориво“ в определени тъкани.

Аргининът в перга неутрализира свободните радикали

Поредната изненадваща новина е, че съдържащото се количество L-аргинин в перга, е не само на почит във фитнес средите, но и се оказва, че предлага множество здравословни ползи за всички нас.

L-аргининът, или наричан за кратко аргинин, помага на организма в стресови ситуации като изгаряния и възпаления.

Произвежда се чрез процес на ферментация с използването на бактерии Serratia, Escherichia coli, Bacillus, Brevibacterium.

Освен че участва в изграждането на мускулна маса – ето защо се препоръчва и на спортисти – аргининът показва отлично действие при хора с наднормено тегло и отслабнал имунитет.

Перга е източник на серин: ползи за здравето

Като основни градивни единици на белтъчините, аминокиселините се разделят на заменими и незаменими, и биват общо 20 на брой. Докато заменимите могат да се произвеждат в човешкия организъм, незаменините не могат.

Серинът е неесенциална или заменима киселина, синтезирана на базата на глицин, но за да се случи това е необходимо голямо количество витамин В3 и В6, и фолиева киселина.

Серинът е необходим на организма за хидратиране на кожата и оптимизиране на клетъчните процеси. Той е особено важен и за поддържането на мозъчната дейност и централна нервна система, тъй като е основен градивен елемент на ацетилхолин – нервотрансмитер.

Наред с това, серинът още се слави със защитните си свойства – предпазва миелиновите обвивки на нервните влакна, съдържа се в мозъчните белтъчини и регулира мастната обмяна на веществата.

Макар и индиректно, серинът е отговорен, и за производството на серотин – хормонът, който отговаря за настроението, качествения сън и полова функция при мъжете.

Сред спортистите серинът също е на почит тъй като намалява нивата на кортизол и способства възстановяването на организма след тежка физическа активност.

Източници на серин

Най-качествените източници на серин са фъстъците, пуешкото месо и мозък, млечните продукти, перга.

Много често недостигът на серин е опасен за малките деца и бебета, тъй като може да доведе до забавено умствено и физическо развитие. При възрасните хора особено се препоръчва за добра памет и срещу хронична умора.

Триптофанът в перга подобрява съня

Като есенциална аминокиселина, триптофанът подобрява качеството на съня, помага в предменструалния цикъл, намалява депресията (триптофан е предшественик на нервотрансмитера серотин).

Установено е, че дори 1 грам триптофан е напълно достатъчен за задоволяване на нуждите на организма от повече сън.

С помощта на аминокиселината, усещането за сънливост се повишава и същевременно се намалява времето за сън.

Триптофанът се използва като антидепресант като предимството му пред стандартните такива е това, че няма установени странични ефекти.

Хората с ниски нива на серотин са склонни към изпадане в депресия, загуба на настроение и апатия. Страхотни източници на трептофан са червеното месо, тиквени семки, фъстъци, шоколад, яйца, птиче месо, перга.

Пчеларството не е равно на антивегънизм

Един от най-разпространият мит за пчеларството е, че то отнема храната на пчелите в процеса на събиране на меда и други пчелни продукти от кошера.

Пчеларите наистина събират мед и производни на него продукти от пчелния кошер, но те отнемат едва малка част, и то от излишъка в пчелния кошер.

Перга откъде

Ние сме пчеларска ферма Radihoney и ви препоръчваме нашата реколта перга на прах или в класическа форма (зрънца за смучене), ръчно добита в отлични условия (далеч от градската среда и промишлени замърсявания).

Продуктът е изцяло натурален, без добавки и захар, подходящ за консумация от деца (над 3 год), възрастни и вегани.

На бременните и хората с алергии препоръчваме да се консултират с медицинско лице преди консумация на пчелни продукти.

Разгледайте наличните грамажи перга и се бъдете по-здрави, свежи и енергични с всеки изминал ден:

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *