Публикувано на

Подходяща ли е Перга за Лечение? (Прочети повече тук)

Ако вече сте опитвали натурална перга, навярно знаете, че този пчелен продукт е истински дар от природата, който лекува и помага при различни състояния.

В днешната статия ще разгледаме най-честите приложения на полезната и натурална перга от пчелна ферма Radihoney. Преди това обаче, ще обогатим знанията ви за перга още повече с няколко интересни детайла.

Как се добива перга

Перга – още срещана като пчелен хляб – представлява консервиран от пчеличките пчелен прашец, складиран в килийките на кошера. Този екологично чист пчелен продукт се отличава с характерния си вкус и многоспектърно лечебно въздействие.

Процесът по създаване на перга включва биохимични стъпки, протичащи в килийките, а именно млечно-кисела ферментация, която резултира в млечна киселина.

Тя от своя страна консервира натуралната перга, което позволява на пчеличките да я използват по всяко време на годината. Перга е невероятно ценна белтъчна храна, която още се нарича пчелен хляб, предимно заради външния си вид.

Пчелен хляб свойства: ползи от перга

Установено е, че в истинския пчелен хляб се съдържа цяло съкровище от хранителни вещества, оказващи страхотно положително влияние върху човешкия организъм, работоспособност, енергия и настроение.

В перга се съдържат стерини или витамин D (калциферол, преобразуван в организма). Именно витамин D е „виновен“ за производството на хормона, отговарящ за изграждането на здрава костна система.

Перга прием за производство на витамин D

Само около 1,5-2 грама перга на ден е напълно достатъчно за задоволяване на организма от витамин D. Именно той спомага за укрепване на мускулите и костите. Именно това обуславя нуждата от консумация на перга от възрастни хора, при които костната система отслабва с течение на времето.

Перга и производство на витамин Е

Витамин Е служи като пазител на мембранните липиди от разрушителните окислителни процеси в организма. Този витамин е особено важен и за поддържане на здрава кожа през летните месеци. Недостигът на витамин Е най-често се проявява като двигателни смущения, засящи скелетната мускулатура, неврозни състояния, депресия, апатия.

Количесто от 5 грама перга на ден задоволява нуждите на организма от витамин Е.

Перга съдържа витамин С

Количеството витамин С в перга обикновено зависи от ботаническия произход на пчелния продукт. Според руски изследвания, най-богат на витамин С (над 2 мг/г) е прашецът на върбата. Препоръчителната дневна доза витамин С за задоволяване нуждите на организма се предоставя в едва 5 грама перга на ден.

Перга е източник на витамин В

Недостигът от витамин В в организма отново се проявява чрез нервни смущения, липса на апетит, отичане на крайниците, болки в краката, задух, стомашни проблеми. Набавете си оптималното количество витамин В консумирайки перга (5-6 гр дневно)

Перга съдържа арахидонова, линолева и линоленова киселина

Други особено важни съставки в перга са арахидонова, линолева и линоленова киселина – предшественици на мъжките хормони, грижещи се за добре функционираща репродуктивна система при мъжете.

Перга е източник на аминокиселини

Установено е също, че в перга се съдържат всички необходими аминокиселини, играещи животоподдържаща роля в организма.

При недостиг на аминокиселини се наблюдават бавно зарастващи рани, отслабена имунна система и други.

Аргининът, например, стимулира производството на хормона, отговорен за ръста, глутаминова киселина – важна за поддържането на здрава мускулатура, серинът – ключов за мастната обмяна на веществата и в изработването на антитела в организма. С тирозина пък са свързани поддържането на добра памет и производството на адреналин.

Заедно с триптофана, тези две аминокиселини помагат за превенцията на наркотична зависимост, а лизинът защитава организма от вирусни инфекции.

Цялостно въздействие на перга върху организма

 • При малокръвие
 • Проблеми с ендокринната система
 • Смущения в стомашно-чревния тракт – препоръчва се при гастрит, язва, колит
 • Повишава съпротивителните сили на организма, стимулирайки имунната система
 • Невроза и заболявания на нервната система
 • Полезна е при вирусни и грипни състояния
 • Помага при хора, страдащи от сърдечна недостъчност.
 • Перга е известна още с положителния си ефект при хора с нарушаване в мозъчното кръвообращение
 • Препоръчва се при инфаркт и инсулт
 • Полезна е при хепатит и алергични състояния
 • Мъжко безплодие и патологии при бременност
 • Наркомания и алкохолизъм
 • Перга се използва като антисклеротично средство
 • Предотвратява преждевременното стареене на организма.

Повишава ли пчелният хляб теглото?

Тъй като перга помага за растежа на тялото, тя често се използва от атлети за повишаване на телесното тегло, но това не означава, разбира се, че рязко ще покачите килограми консумирайки едва 5-6 грама перга дневно.

Намалява ли пчелният хляб токсичността в организма?

Още едно интересно свойство на перга, за което малцина са чували. Натуралната перга наистина се слави със свойството си да се справя с различни видове натравяния. А когато е приемана с прополис, тогава ефектът е задълбочен.

Освен с антитоксичните си свойства, перга е известна и с благоприятното си въздействие при ракови заболявания, тъй като перга забавя растежа на туморите.

Перга успешно нормализира чревната микрофлора.

Перга противопоказания

Пергата не предизвиква алергии!

Въпреки че перга не отключва алергии е препоръчително да внимавате с консумацията й, ако имате съмнения за непоносимост към пчелни продукти. В останалите случаи, перга има изключително положително влияние върху организма, помага при различни състояния – от временни емоционални смущения до болести като сърдечна недостатъчност, рак, проблеми с ендокринната система и други.

Оптимален прием на перга: указания

За профилактика срещу вируси и болестни състояния препоръчителната дневна доза перга е около 3-5 грама преди хранене.

За най-добър ефект ви съветваме да смучете перга, не да я сдъвкате или изпиете с вода. Когато се смуче, перга се консумира бавно от организма, а ефектът започва още от лигавицата на устата под въздействието на слюнката.

След консумация изчакайте поне 20-30 минути до следващо хранене или приемане на течности.

Перга  дозировка за деца

Децата също могат да приемат перга като дозите за тях са 1/3-1/4 от тези при възрастните.

Перга цена

Цената на пчелния хляб (истинска, натурална перга Radihoney) зависи от избрания грамаж и дали е в комбинация с други пчелни продукти за по-лесна и вкусна консумация.

В пчелна ферма Radihoney произвеждаме натурални пчелни продукти от 1964 г – перга, пчелен прашец, мед, тинктура, прополис и други – без примеси, захари и други излишни добавки.

Съхраняваме перга и всички медни продукти далеч от пряка слънчева светлина и гарантираме за високото качество на нашите вкусни и полезни пчелни храни.

Ако досега не сте пробвали перга, препоръчваме ви да опитате:

Класическа перга

Перга на прах (удобна за смесване с други храни за по-бързо разтваряне)

Перга в манов мед (божествено вкусна и полезна комбинация)

За поръчки на ръчно добита перга, очакваме ви на

0 888 237 395 или секцията продукт тук.

Едно мнение за “Подходяща ли е Перга за Лечение? (Прочети повече тук)

 1. […] перга – за нея можете да прочетете обширно тук – а за една изключително интересна тема свързана с […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *