Публикувано на

Срив в имунитета? Манов Мед Помага ли?

Мед манов

Ако да, как? В днешната статия ще разгледаме общите здравословни ползи, с които чистият, истински манов мед Radihoney ни дарява всеки ден. Но преди това, нека обърнем внимение върху това какво всъщност представлява мановият мед и за кого е подходящ.

Що е манов мед

Мановият мед се произвежда от пчеличките в периода на лятното засушаване – тогава, когато вече няма цъфтящи растения. В този период пчеличките-работнички „работят“ със специална биосуровина за производството на един от най-вкусните представители на меда, а именно манов мед. Тази биосуровина съдържа растителни елементи и жизненонеобходими процеси на някои насекоми.

Откъде се добива манов мед

След като вече ви запознахме с някои основни черти на мановия мед, вероятно се чудите от какво се добива мановия мед. Суровината, която е нужна за производството на манов мед е така наречената „мана“ – капчици медена роса, резултирала от пъпките на някои дървесни видове както и екскременти на различни насекоми, като листни въшки.

За онези, които не знаят, листните въшки се хранят именно със сладникавите сокове на растенията. Когато обаче няма нектар, пчеличките трябва да разчитат на друг източник за направата на мед. Ето защо започват да събират и преработват биосуровината в любимия ни манов мед.

Видове мана

Различават се два вида мана, което неизменно дава отражение и върху качествата на медената продукция. В най-общия случай обаче, естествените източници на мана биват секретите, намиращи се по пъпките на растенията, листата и сладникавите им натурални сокове.

Манов мед химичен състав

За сравнение с нектарния мед, истинският манов мед Radihoney се отличава с богат химичен състав.

В състава на мановия мед влизат: азотни съединения, цинк, манган, желязо, фосфор, йод, магнезий, витамини C, В-комплекс, непреработени дизахариди.

Като стана дума за натурални захари, именно това определя сравнително по-гъстата консистенция на меда и характерна лепкавост.

Рецепти за определяне на мановия мед

 • Тест с 96% медицински спирт

Пчелните продукти от ферма Radihoney се отличават с изцяло натурален състав, анализи за качество, ръчно производство в чиста, замърсена среда, далеч от фабрики и производства.

Който е пробвал от нашите 100% натурални продукти, се връща отново, и отново J.

За да тествате истинския състав на мановия мед, смесете мед и дестилирана вода в две равни пропорции.

Изчакайте медът да се разтвори и добавете 96% медицински спирт в пропорции 1:6. Разбъркайте всичко и оставете получената смес в покой за около 20-30 минути. Резултатът, който ще забележите, е помътняване и образуване на утайка, което доказва наличието на мана в меда.

 • Тест с варова вода

Друг лесен и бърз начин за определяне на мановия мед е с вар.

Използва се варова вода към меден разтвор в съотношение 1:2. За да направите варова вода, ще ви е необходима негасена вар с вода, която трябва да се утаи.

След като това се случи, вие ще забележите плътни частици и дори „парцали“ при смесването им. Това говори за наличие на мана в меда.

За какво е полезен мановият мед

Консумацията на натурален манов мед може да подобри редица здравословни състояния, както и да повиши естествените съпротивлителни сили на организма. Сред най-извесните доказани приложения на манов мед са при:

 • Стомашни проблеми – гастрити, язва, др.
 • Морбили
 • Бъбречни и жлъчни проблеми
 • Паротит
 • Стрес и хронична умора
 • Някои видове рак
 • Екземи, рани и др.
 • Манов мед за хора с инсулт

Манов мед за отслабване

Заложете на мановия мед в здравословното си меню, наслаждавайте се на отличните му вкусови и хранителни качества и поддържайте оптимално тегло.

Манов мед и бременност

Бременните трябва да се посъветват с медицинско лице, което да позволи употребата на манов мед.

Странични показатели на мановия мед

Не използвайте манов мед, ако имате съмнения за алергии. Въпреки че мановият мед се препоръчва за оптимално здраве и тегло, той може да има равни ползи и вреди при хора с алергии. Консултирайте се с личния си лекар преди употреба на манов мед.

Манов мед при слаба имунна система

Специално внимание ще обърнем и върху мощните свойства на мановия мед да стимулират имунната система.

Причини за спад в имунната система

 • Стресови състояния

Имунната система може да бъде уязвима – нейната ефективност пряко зависи от състоянието на централната нервна система. Именно поради тази причина стресовите моменти влияят изключително негативно върху имуносъпротивлителните свойства на организма.

 • Травми, ракови заболявания, кожни изгаряния, СПИН, инфекции.

Как се диагностицира имунен дефицит

Всяко едно от изброените дава тежко отражение върху имунитета ни. При СПИН, например, настъпва рязък спад /имунен дефицит/ като резултат от инфекция с ретровируса. При това състояние организмът не е в състояние да се защити дори от привидно най-баналните инфекции.

Друг случай са хората с вродена имунна недостатъчност. Това може да се предаде по наследство, както и да се прояви внезапно.

Извод:

Употребата на натурален манов мед повишава имунитета, засилва съпротивлителните функции на организма, необходими за справянето с инфекции, грипни състояния и настинки, особено при смяната на сезоните и през студените зимни месеци.

Препоръчваме ви да консумирате чист, натурален и вкусен манов мед от пчеларска ферма Radihoney, защото ние гарантираме за безупречно качество на всички пчелни продукти, приятен вкус и множество ползи за здравето. Опитай и се убеди 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *