Публикувано на

Какво представлява пчелният прашец, как да го консумираме и какви са ползите от него

 

Какво представлява пчелният прашец

Пчелният прашец е една от най-пълноценните храни. Той съдържа почти всички хранителни вещества, необходими на хората. Това е най-богатият известен източник на витамини, минерали, аминокиселини, хормони, ензими и естествени антибиотици.

Прашец

Пчелите-работнички събират прашец от цветовете на растенията, смесват го със секрет на слюнчените си жлези и нектар. След това го овалват в мед и правят топчета с размер 1-2 мм. Всъщност, прашецът, който пчелите събират от цветята е по-правилно да бъде наречен цветен прашец. Вътре в кошера той става пчелен прашец, или т.нар. перга. С него пчелите се хранят през зимата.  Едно пчелно семейство добива един до седем килограма прашец на година. Дневното количество прашец, събран от едно семейство е около 50-250 грама. Пчеларите събират прашеца с прашецоуловители, изсушават го, пресяват го и той е готов за консумация.

Цвeтът нa пpaшeцa вapиpa oт яpĸo жълт дo чepeн. Зъpнaта му зaвиcят oт видoвeтe pacтeния и ce paзличaвaт пo фopмa, цвят, paзмep и тeглo.

Сушене на прашец

За какво служи

Освен за храна, пчелният прашец се използва като лекарство срещу многобройни болести и неразположения. Приемането му подпомага изграждането на костната система. Съдържащият се в него витамин Е влияе положително върху потентността. Рутинът укрепва кръвните клетки, намалява кървенето, действа укрепващо на сърцето, нормализира високото кръвно налягане, чрез въздействие върху кръвния поток. Прашецът е богат на лецитин, който нормализира мастната обмяна и по този начин подпомага нормализирането на теглото. Много е богат и на селен, който действа профилактично при някои ракови заболявания, подпомага организма при освобождаването му от тежки метали.

 

Буркани прашец

 

Лечебно приложение
• възможност за използване при лечението на захарната болест, тъй като стимулира отделянето на инсулин;
• благодарение на богатото съдържание на йод може да се употребява при профилактиката на ендемичната гуша;
• лечение на различни заболявания на тънкото и дебелото черво (запек и колит);
• съдържа желязо, а това значи, че може да бъде прилаган при лечението на анемии;
понижава нивото на холестерола, което се използува при лечението на атеросклерозата;
• характеризира се с ниско съдържание на натрий, но съдържа много магнезий и калий, което го прави подходящ за лечение на сърдечно-съдовите заболявания;
• предотвратява преждевременното състаряване на клетките и стимулира растежа на нова тъкан. Той изглажда бръчките и стимулира притока на кръв към всички клетки на кожата
• полезен е за лечението на оплаквания като умора, алергии и други респираторни заболявания (например бронхит, синузит и простуда);
• при неврастения и депресивни състояния;
•  пчелният прашец е особено полезен за спортисти и хора в процес на възстановяване след болест.

 

Как да консумираме пчелния прашец?

Най-вкусният и лек вариант за консумация, който е и лесен за приготвяне, включва 1 кофичка кисело мляко, в която се разтваря 1 супена лъжица прашец. Преди да се консумира, трябва да престои около 10-15 минути, за да може пчелният продукт да се разтвори. В тази форма е чудесен за закуска – вкусен и питателен старт на деня.
Друг вариант е да се смеси с мед – 100 г прашец на 1 кг мед. Желателно е преди това да се смели, за по-бързо разтваряне. След смесването се оставя около седмица, като периодично се бърка, докато се разтвори изцяло в меда. Приема се 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка преди хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *